För de som är intresserade i den svenska musikbranchen och framförallt kanske har ett stort intresse för rocken så är The Hives ett välkänt svenskt band. The Hives klassas som en rockgrupp inom genren garagerock. Garagerock är en genre som blev stor under 1960- talet med sin grund i USA, genren spred sig även vidare till andra länder allt eftersom. Just begreppet garagerock uppkom av att ynglingar som blivit inspirerade att starta band, genom att ha lyssnat på till exempel The Beatles och The Rolling Stones, ofta repeterade i just ett garage. Musikstilen inom denna musikgenre där The Hives sätts in brukar vanligen kännetecknas utav att musiken är rå, ostädad och även kanske lite slarvig.

Rötterna finns i Fagersta

The Hives är en grupp som har sina rötter i Västmanland, närmare bestämt i tätorten Fagersta. Rockgruppen består av fem medlemmar i dagsläget, Chris Dangerous, Johan Gustafsson, Vigilante Carlstroem, Nicholaus Arson och Howlin’ Pelle Almqvist. Samtliga medlemmar är födda antingen 1977 eller 1978 och de anses anföras i första hand av sångaren Howlin’ Pelle Almquist. Gruppen bildades år 1993 men trots att gruppen har nått stora framgångar så finns det dåligt med information om hur de tidiga åren såg ut för gruppen. År 1994 år fick The Hives, medlemmarna var då endast 17 och 18 år gamla, chansen att dra ut på en turné med Refused vilket de också gjorde. Samtidigt som turnén varade så släpptes den första skivan för The Hives. Debutskivan släpptes denna gång i ett mycket litet antal exemplar.

Genombrottet

7 år efter att gruppen bildades, år 2000, kom det stora och efterlängtade genombrottet på såväl den svenska som de utländska marknaderna. The Hives släppte albumet “Veni Vidi Vicious” och succén var ett faktum. Singlarna som banade vägen för framgångarna var i denna veva “Hate To Say I Told You So” och Main Offender. I samband med att detta succéalbum släpptes så gjorde gruppen under år 2000 totalt 150 spelningar. Under 2000-talet har framgångarna fortsatt, de har bland annat fått agera förband åt det brittiska bandet Rolling Stones och det amerikanska bandet Maroon 5. Utöver dessa prestigefyllda uppdrag har de också deltagit i några av de allra största talkshowerna både i USA och Storbritannien. Late Night with David Letterman, Jimmy Kimmel, Conan O’brian och Jonathan Ross är några av de talkshower där The Hives har fått möjligheten att medverka.

Kännetecken

The Hives har utmärkt sig inom musikbranchen på fler sätt an bara genom deras fantastiska musik. När gruppen står på scenen är samtliga medlemmar klädda i enhetliga kläder, färgkoden är, och har alltid varit, svart och vitt. Utförandet kan skilja sig åt men de går inte ifrån sitt kännetecken med svartvit klädsel. Det är inte bara på scenen som de klär sig lika, under presskonferenser och andra intervjuer kör de också på enhetlig klädsel. Med tanke på att de är så pass många bandmedlemmar är detta sätt att klä sig på rätt unikt inom musiken och det är otroligt att de lyckats hålla i detta under så många år. Under dessa aktiva år som varit har bandet endast blivit av med en medlem, Mattias Bernvall. Bernvall slutade spela med The Hives år 2014.

År 2006 spelade gruppen mest utanför Sveriges gränser och hade endast 3 spelningar i Sverige. Året därpå, år 2007, släppte The Hives låten “Tick Tick Boom” som blev ledmotivet till flera stora reklamkampanjer, bland annat till Apple, Nike och Citroën. Ett år senare kom gruppen till den klassiska festivalen Hultsfred och samma år släppte de också en jullåt tillsammans med den fantastiska Cyndi Lauper. Denna låt blev snabbt en stor hit. På senare år har tyvärr gruppen fått mer publicitet för sin ekonomiska situation än för sin musik. Tillsammans med flera andra svenska artister så har rättstvisten med deras gemensamma skivbolag, Tambourin Records, än idag inte fått sitt slut. Den långa utdragna rättsprocessen som inneburit totalt 7 rättstvister har kostat bandet otroligt stora summor pengar och detta har påverkat bandets produktion av musik.