Swedish House Mafia är en av världens mest framgångsrika housemusikgrupper och består av svenskarna Axwell och Sebastian Ingrosso samt svensk-grekiska Steve Angello. Ingrosso och Angello har känt varandra sedan de var runt sex år och kom att jobba ihop ofta som DJ:s i början av sina musikkarriärer på 1990-talet. De stötte senare på två andra svenska DJs, Axwell och Eric Prydz, och tillsammans började kvartetten göra shower runt mitten av 2000-talet. De hade dock svårt att få spelningar och sågs uppträda på en pizzeria i Stockholm flera gånger, men deras rykte började spridas och folk talade om denna talangfulla ”Swedish House Mafia”. Under 2008 adopterade kvartetten smeknamnet som sitt eget och gruppen bildades officiellt. Eric Prydz valde dock att hoppa av samarbetet med övriga trion då han kände att han jobbade bättre ensam än med andra.

Karriär

Swedish House Mafia fick sitt stora genombrott år 2010 efter de skrivit kontrakt med Polydor Records och släppte singeln One som blev framgångsrik världen över. Denna följdes upp av låten Miami 2 Ibiza med Tinie Tempah och samlingsalbumet Until One. Ett andra album, Until Now, följde från vilken tre framgångsrika singlar släpptes under 2011–2012: Save The World med John Martin på sång, Antidote med Knife Party, och Greyhound som var en specialskriven låt åt Absolut Vodka. En fjärde och sista singel, Don’t You Worry Child, lanserades under gruppens spelning på brittiska Milton Keynes National Bowl inför 60 000 åskådare. Låten kom att bli deras mest framgångsrika och såg gruppen återförenas med John Martin igen. Don’t You Worry Child nådde förstaplatsen i Sverige, Storbritannien och Australien samt topp 10 i ett stort antal länder runtom i världen, och musikvideon har setts över 600 miljoner gånger på Youtube.

Framgångar

Trots att Swedish House Mafia endast släppt två album och åtta singlar har de rönt stora framgångar. De har nominerats till hela tolv svenska grammispriser av vilka de vunnit tre – för Årets Svenska Internationella Framgång 2012 och 2013, samt Årets Elektro/Dans 2013 för albumet Until Now. De har även fått två nomineringar för amerikanska Grammy-priset och vunnit tio priser på International Dance Music Awards. 2011 skapade de historia då gruppen blev första EDM-artisterna att sätta upp en egen show på New Yorks huvudarena Madison Square Garden, och lyckades sälja slut biljetterna på endast nio minuter. Affärstidningen Forbes har satt trion på listan över EDM-artisterna som tjänat mest och sammanlagt tros Swedish House Mafia ha dragit in över 360 miljoner kronor under perioden 2012–2013. Endast Calvin Harris, David Guetta och Tïesto drog in mer under samma period.

Splittring och återförening

Trots framgångarna, eller kanske på grund av dem, kände sig gruppmedlemmarna trötta och det som skulle vara ett stort festande hade förvandlats till en massa tvång och krav från skivbolag och arrangörer. Den 24 juni 2012 meddelade därför Swedish House Mafia via sin hemsida att deras kommande turné skulle bli deras sista. Turnén kallade de passande One Last Tour och biljetterna sålde slut på minuter och flera extrashower fick läggas till. Medlemmarna sa själv att avskedsmeddelandet bidrog till stor del att turnén fick så stor uppståndelse och blev en sån succé. Världsturnén startade i november 2012 och de slog rekord då de lyckades sälja 133 000 biljetter för tre konsekutiva spelningar på Friends Arena (idag slaget av Jehovas Vittnen). Deras allra sista framträdande skedde 24 mars 2013 på Ultra Music Festival i Miami där de avslutade showen med meddelandet ”We came, we raved, we loved”.

I mars 2018 uppdaterades plötsligt gruppens Facebooksida och rykten om en återförening tog fart. Fem år efter sin sista show på Ultra Music Festival dök Swedish House Mafia upp på festivalens 20-årsjubileum och tog plats på scenen klockan fyra på morgonen efter stort hemlighetsmakeri. Axwell deklarerade från scenen att medlemmarna inte setts på fem år men att de nu återförenats och la till att ”Detta är Swedish House Mafia för resten av livet denna gången”. Senare i oktober höll de en presskonferens där de officiellt meddelade att gruppen är tillbaka tillsammans och att de skapar nytt material. Medlemmarna förklarade att de kände att de var skyldiga både fansen och sig själva att återkomma med ny musik, samt att tiden som gått gjort att de återfunnit passionen i skapandet. Presskonferensen följdes av turnédatum runtom i världen med start i Stockholm 2 maj 2019.