Välkommen till vår artikel om Ebba Grön och Broder Daniel, två band som fostrat två av våra bästa artister idag, Joakim Thåström och Håkan Hellström. Vi börjar med Ebba Grön som var ett svenskt punkband som bildades 1977. Den mest kända av bandmedlemmarna är Joakim Thåström, som även haft en solokarriär och andra band. Ebba Grön inspirerades en del av proggmusiken och en del låttexter hade politiska influenser. Bandets livslängd var dock endast sex år, då de 1983 valde att splittras. Medlemmar i Ebba Grön var förutom Joakim Thåström, Fjodor (Lennart Eriksson), Gurra (Gunnar Ljungstedt) och Stry Terrarie. Ebba Grön var utan tvekan ett av Sveriges största punkband och de gick från att vara ett “underground”-band till att bli älskade av många svenskar.

Ebba Gröns grundande

Ebba Grön grundades år 1977 i Rågsved, som ligger utanför Stockholm. De började spela tillsammans på en ungdomsgård kallad Oasen, som hade en musikförening där lokala band kunde spela. De tre originalmedlemmarna Thåström, även kallad Pimme, Fjodor och Gurra hade tidigare spelat i andra band innan de bildade Ebba Grön. Deras första skiva spelade de in för egna pengar, den hette “Antirock” och innehöll två låtar. Den kom i april 1978 och trycktes endast i 500 exemplar. Medlemmarna köpte själv alla skivorna och sålde dem eller gav bort dem till vänner. De stod bland annat utanför Gröna Lund och sålde skivor.

Sedan började Ebba Gröns karriär ta fart i och med att de spelade in sin andra skiva i slutet av 1978, den hette Pro-Rock. På den här tiden var Ebba Grön fortfarande ett så kallat underground-band och deras riktiga genomslag hade inte kommit än. De spelade in ett andra album 1981, vilket var det som fick deras stämpel som underground att försvinna.

Ebba Grön splittras

1982 släppte Ebba Grön ytterligare ett album med just titeln “Ebba Grön”. Detta var deras tredje och sista album. På detta album hittar du en av bandets mest kända låtar, balladen “Die Mauer” som handlar om Berlinmuren. Albumet låg etta på Sveriges topplista, ett bra tecken på framgång. I februari 1983 tillkännagav bandet att de skulle splittras. De har efter detta fått erbjudande om en återförening, de skulle få hela 18 miljoner kronor för att göra tre spelningar, men Thåström tackade nej till detta.

Broder Daniel

Broder Daniel var ett svenskt rockband som var aktiva från 1989 till 2008 då de upplöstes. Det var sångaren Henrik Berggren och basisten Daniel Gilbert som startade bandet, och Henrik Berggren är den enda som varit bandmedlem från början till slutet. Folkkäre svenska artisten Håkan Hellström var bandmedlem i Broder Daniel två gånger, en gång som trummis och en gång som basist. Broder Daniel har släppt fyra stycken album och de har haft sina upp- och nedgångar och fick ett väldigt tragiskt avslut 2008 då gitarristen Anders Göthberg begick självmord.

Bildandet

Henrik Berggren och Daniel Gilbert gick i högstadiet tillsammans när de bildade Broder Daniel. De delade replokal med Håkan Hellströms dåvarande band och därför började Hellström spela trummor i bandet. Året var 1989 när de bildades, men redan 1990 gjorde de ett uppehåll till 1992. 1994 lämnade Hellström bandet och gav plats åt Lars Malmros. 1995 släppte de sitt första album genom EMI, Saturday Night Engine. Den första singeln från albumet hette Cadillac och efter albumsläppet åkte Broder Daniel ut på en riktigt stor turné. Efter denna lämnade Daniel Gilbert gruppen och ersattes av Theodor Jensen.

Karriären

1996 släppte bandet ett nytt album; Broder Daniel, men de lämnade skivbolaget EMI 2017 efter meningsskiljaktigheter. Johan Neckvall lämnade då bandet och 1998 kom Håkan Hellström tillbaka som basist. De fick sedan ett skivkontrakt med Dolores Recordings. Deras tredje album heter Broder Daniel Forever och släpptes 1998. Tack vare deras låtars medverkan i den populära filmen Fucking Åmål slog de igenom rejält. År 2002 lämnade Håkan Hellström bandet än en gång för att fokusera på solokarriären.

2003 till slutet

Broder Daniel fick sin största succé 2003 med albumet Cruel Town, där Shoreline var en av singlarna. 2008 fick bandet ett tragiskt avslut då bandets gitarrist Anders Göthberg valde att ta sitt liv. Samma år gjorde de en hyllningsspelning till sin bortgångne kamrat på Way Out West i Göteborg, detta var bandets sista spelning.

Broder Daniel blev år 2018 invalda i Swedish Music Hall of Fame, vilket är ett stort bevis på deras framgångar. Detta band har verkligen fostrat Håkan Hellström till den artist han fortfarande är idag.