Bandet Mando Diao, som de flesta säkert känner till, har för alltid skrivit in sig i de svenska musikhistorieböckerna med sin unika musik. Idag är de del av det som kan kallas för det svenska musikundret. Dessutom producerar bandet fortfarande musik av allra högsta klass än idag, vilket betyder att de varit aktiva i många år. I denna artikel ska vi titta närmare på deras historia, deras resa och hur de hamnade där de är idag. Mando Diao är bandet som verkligen lever rockstjärnlivet fullt ut, både på scen och privat. Lär dig mer om detta välkända svenska band nedan! Vi börjar med att titta på hur det hela började någonstans i mitten av landet.

Hur allting började

Att musik är ett intresse som förenar kan alla grabbarna villigt hålla med om. Ifrån början var det två vänner som startade och satte igång tankarna på att spela tillsammans, Björn Dixgård och Daniel Haglund. Intresset för musik rent generellt var stort och under en fest kom Björn i slag och slang med Gustaf Norèn och ämnet var givetvis klassiskt – Beatles! Strax efter detta blev Gustaf inbjuden till att spela med Björn och Daniel och bandet Mando Diao började att ta form. Samuel Giers och Carl-Johan Fogelklou slöt strax upp och bandet hade sina 5 första originalmedlemmar. Någon hade musikutbildning i bagaget och andra kom direkt från garaget eller hade spelat med andra lokala band. De spelade på välkända lokala scener innan de år 2002 fick kontakt och därmed även ett skivkontrakt med EMI, det största svenska produktionsbolaget på den tiden.

Fartfyllda år med musik, fest och mer musik

Här börjar rockstjärnelivet på allvar och bandmedlemmarna satsade helhjärtat på sin musik. De släpper singlar och tillslut sin efterlängtade debut EP, Motown Blood. För de allra flesta blev de mer kända som nykomlingarna som satte fart på den redan då klassiska Kalasturnén. Här fanns etablerade artister som Thåström, Kent och The Hellacopters, men inget stoppade Mando Diao, de spelade, agerade och provocerade som de alltid hade gjort, stort som smått och på sitt eget sätt. Här lades grunden till den fanskara som sedan har följt dem år ut och år in. Resultatet och genomslaget gav kraft att släppa den första hela LP:n, Bring ’em In. Skivan släpptes i musiktokiga landet Japan och det blev till att sätta sig i turnébussen för grabbarna från Borlänge, den lilla musikertäta orten i Mellansverige.

Musikåren mellan 2005 – 2007

Här stod Mando Diao i sin fulla prakt och producerade musik för allt fler öron. Tyskland blev fullkomligt överrumplade av skivan Hurricane Bar. Den hade producerats och spelats in till stora delar i södra England av kända musiker som bland annat jobbat med U2 tidigare. Turnerandet tog fart igen under sommaren 2005 och fortsatte med ytterligare ett skivsläpp under 2006, Ode to Ochrasy. I slutet på sommaren 2006 uppträdde de för den breda svenska publiken på det TV-sända programmet Sommarkrysset. Den här perioden, då Mando Diao producerade skivor och musik på ett pärlband, avslutades med ett skivsläpp 2007 då de släppte Never Seen the Ligth of Day. Bandet följde upp skivsläppet i Europa och Japan med traditionsenliga spelningar och turné, strax därefter blev det dock en paus. Mando Diao skulle satsa på USA.

Visst blev det USA och en rivstart med spelning i Los Angeles i slutet av 2008 och här tog sig även musiken in på iTunes Store och skapade stor uppmärksamhet. Det närmaste månaderna jobbades febrilt för att färdigställa albumet Give Me Fire som kom ut i februari 2009. Som de rockstjärnor de är skapades även motsättningar, liven gick åt olika håll och bandet sparkade trummisen Samuel Giers under våren 2011. År 2014 gick Mats Björke vidare för att agera producent och jobba med annat. Här tog bandet en paus och återkom i en helt ny skepnad när de tog tag i den svenska klassikern Gustaf Frödings “Strövtåg i hembygden”, tolkade den som ingen annan och för första gången sjöng officiellt på svenska. En stor succé som har gett bandet en ny luft under vingarna mot framtiden.