Få är nog de som aldrig hört talas om Kent, den svenska musikgruppen från Eskilstuna. De hade en karriär från mitten av 1990-talet ända fram till 2016, då de valde att lämna musiken. Sedan starten har bandet sålt över 2 miljoner fullängdsalbum och de fick sitt första skivkontrakt av BMG år 1994. Kent har bland annat kallats Sveriges bästa rockband, men de har mycket influenser från pop i sin musik också. Dessutom skiljer sig deras stil mycket åt mellan de olika albumen. Bandet själva menar att de inte tillhör varken rock eller pop, utan någon genre mellan dessa. Kent har tagit hem många priser genom åren och hela 23 stycken grammisar. De har också toppat listorna i bland annat Sverige och Norge.

Bandets första tid

När bandet först bildades kallades de Jonas & Giftet, vilket var år 1990. Då var medlemmarna Joakim Berg, Martin Sköld, Sami Sirviö, Markus Mustonen och Thomas Bergqvist, dock har medlemmarna kommit och gått genom åren. Redan 1992 lämnade Bergqvist gruppen och ersattes med Martin Roos, som stannade till 1995. Hans ersättare var Harri Mänty och Roos stannade som bandets manager ända fram tills 2016, då de slutade spela. År 1992 bytte de även namn till Havsänglar och det var inte förrän 1993 som de fick namnet Kent. De hade en del spelningar i Sverige och vann tävlingen Cult 91 år 1991. Efter att de flyttat till Stockholm spelade de in en demo som de skickade till en man vid namn Peter Ejheden, som samtidigt bytte jobb till BMG. Det var så de upptäcktes och fick sitt första skivkontrakt i juni 1994.

Toppade listorna med hit efter hit

Kent släppte sitt debutalbum år 1995 och det hade just namnet Kent. Deras första singel hette “Det blåser på månen”. Redan år 1996 fick bandet en grammis för årets bästa rockgrupp och samma år släppte de sitt andra album Verkligen. Detta album toppade listorna i många veckor och Kent åkte på en turné samma sommar. År 1997 släppte Kent sitt tredje album Isola och det året gick det riktigt bra för Kent. De vann inte mindre än två grammisar för Verkligen och fick också en rockbjörn. Isola sålde guld riktigt snabbt och sålde året därpå platina. Kent fick både grammisar och rockbjörnar och de sålde ut så många som 50 spelningar på sin turné genom Skandinavien. Under 1998 släpptes Isola på engelska och Kent åkte på sin första turné i Europa. Efter detta gick det bara bättre och bättre för Kent som släppte skivor som Hagnesta Hill och Vapen & Ammunition.

Turnéer och avslut

De åkte både på USA-turné och sedan på nordisk turné, plus att de spelade på Roskildefestivalen under 1999 och 2000. Sedan tog de en paus under 2001 innan Vapen & Ammunition kom år 2002. Detta var en mycket framgångsrik skiva och priserna regnade över Kent återigen. År 2003 hade Kent endast en konsert, i Stockholm, där biljetterna såldes ut efter drygt tre timmar. Sedan var det återigen tyst från Kent fram tills ett pressmeddelande 2004 om att de arbetade på en ny skiva. Du & Jag Döden släpptes 2005 och var en deppig skiva med singlar som Max 500 och Palace & Main. En EP spelades också in 2005, den hette The hjärta & smärta EP och där fanns låten Dom som försvann som toppade listorna i Sverige. Samma år spelade bandet även på Hultsfredsfestivalen. År 2006 påbörjades inspelningen av Kents sjunde album med namn Tillbaka till Samtiden.

Harri Mänty lämnade bandet 2007 och 2008 släppte Kent en samlingsbox med stora delar av deras framgångar. År 2009 släppte de albumet Röd som hade första singeln Töntarna och redan 2010 släpptes nästa album med namn En plats i solen. Under dessa två år turnerade de också en del. Under 2011 bytte Kent skivbolag från BMG till Universal Music Sverige. De släppte senare ett album 2012 och ytterligare ett år 2014. Turnéerna fortsatte under denna period, bland annat med en klubbturné och en endagsfestival. Det var under 2016 som bandet meddelade att de skulle spela in ett sista album och ha en sista turné. Albumet, Då som nu för alltid, var ett avslut på en era av musik och många fans tog det med sorg. Med sin melankoliska och ändå poppiga och rockiga musik har Kent berört både Sverige och världen med sin musik.