Trots att Sverige är ett litet land har det kommit många internationellt kända artister därifrån; exempelvis Abba, Roxette – och Europe. Det svenska hårdrocksbandet har varit med om en fantastisk resa i musikens värld. Faktum är att de tillhör en av våra största musikexporter genom tiderna och har sålt mängder av skivor världen över. Europe har blivit en riktig framgångssaga mycket tack vare den oerhört skicklige sångaren och låtskrivaren i bandet, nämligen Joey Tempest. Som för ett riktigt klassiskt rockband började dock karriären med att ett kompisgäng gick samman för att bilda ett band. Inte kunde de då ana den succé som skulle följa några år senare. Här ska vi titta närmare på bandet Europes väg till framgång.

Genombrott genom Rock-SM

Europe, som från början kallade sig för Force, bestod av ett gäng grabbar som såg ut att komma direkt från fotbollsträningen. Bandets medlemmar var under tidigt 80-tal nämnda Joey Tempest på sång, John Norum på gitarr, John Levén på bas och bakom trummorna hittade man Tony Reno. Det stora genombrottet för Force kom i samband med Rock-SM, där bandet plötsligt befann sig i final i december 1982. Deltagandet ledde till storvinst; Force tog hem segern och vann som första pris en skivinspelning av en LP. Glädjen var förstås total och arbetet med att spela in debutplattan, som släpptes 1983, var snart igång. I samband med segern i Rock-SM bytte Force namn till Europe och LP:n fick kort och gott “Europe” som titel. Plattan innehåll inte direkt några hits, men särskilt låten “Seven Doors Hotel” stod ut som en riktigt bra låt.

Nya skivor och nya medlemmar

Europes första skiva sålde helt okej, det var många hårdrocksfans i Sverige som gladdes över att ha fått ett riktigt bra svenskt hårdrocksband att lyssna på. Bandet hade fått vind i seglen, vilket resulterade i det andra skivsläppet som kom redan nästa år: “Wings of Tomorrow”. Den här skivan var betydligt proffsigare i sin framtoning, och kvaliteten på låtarna likaså. Här hittade man plötsligt en och annan hit, främst i balladerna “Open Your Heart” och “Dreamer” men också öppningslåten “Stormwind” som blev flitigt spelad live. Nu började det dock uppstå en del missnöje i bandet, eftersom trummisen Tony Reno ansågs inte hålla måttet – något som resulterade i att han fick sparken. Trummorna kom istället att skötas av Ian Haugland och Europe plockade dessutom in en keyboardist (Mic Michaeli) för att bredda sitt sound.

Internationella stjärnor

Den första skivinspelningen med den nya sättningen blev EP:n “On the loose”, där låten “Rock the Night” blev en stor hit i Sverige. Det började dock bli dags för en ny LP och Europe påbörjade ett samarbete med den berömda producenten Kevin Elson, som tidigare arbetat med bland annat det amerikanska superbandet Journey. Det här skulle visa sig vara ett otroligt lyckat samarbete. År 1986 släpptes “The Final Countdown”, där titellåten snabbt blev en riktig monsterhit världen över. Plattan som helhet innehåll ett flertal hits och låtar som “Carrie” och en nyinspelning av “Rock the Night” tog den internationella publiken med storm. Europe stod nu på den absoluta toppen av sin karriär och framgången skulle inte gå att toppa. I den här vevan beslutade sig gitarristen John Norum för att hoppa av. Han var missnöjd med bandets nya, keyboard-baserade sound och ville därför satsa på en solokarriär.

Som ersättare till Norum hittade Europe den dåvarande Easy Action-gitarristen Kee Marcello, en mycket skicklig musiker som snabbt lärde sig bandets låtar. Tillsammans med Marcello spelade Europe in skivan “Out of This World” som utkom 1988. Skivan hade ett otroligt välpolerat sound och innehöll idel bra låtar, men kunde inte matcha föregångarens försäljningssiffror. Detta till trots fortsatte Europe att vara ett populärt och hårt turnerande band under några år, men i takt med ett sinande intresse för bandets musik från allmänheten splittrades gruppen efter 1991-års skivsläpp. För Europe och andra band från samma genre blev musikklimatet ett helt annat i samband med grungens intåg och den här typen av musik blev plötsligt impopulär. Europe gjorde dock comeback för ett antal år sedan i originaluppsättning, det vill säga inklusive John Norum, och har sedan dess spelat in ett flertal skivor och turnerat tillsammans.