Den världskända, svenska popgruppen ABBA debuterade 1972, med hits som Dancing “Queen” och “Waterloo”. ABBA består av två före detta gifta par där bokstäverna utgör initialerna i varje artists förnamn. Agnetha Fältskog var tillsammans med Björn Ulvaeus och Benny Andersson med Anni-Frid “Frida” Lyngstad. Under hela gruppens karriär skrevs samt producerades låtar av Björn och Benny, tillsammans med deras manager Stikkan Andersson. Från 1972 fram till och med 1983 åtnjöt gruppen stor internationell framgång och blev älskade världen över. Efter detta skiljdes de åt, för att 2018 göra en temporär comeback. Vi kommer nu att gå igenom ABBA:s historia, från genombrottet och de goda åren till hur allt ser ut i dagsläget. Häng med!

Före genombrottet

Tro det eller ej, men samtliga av de fyra gruppmedlemmarna nådde redan under 60-talet musikaliska framgångar på ett eller annat sätt, då som soloartister. Under sent 60-tal träffade Agnetha och Björn varandra och ungefär samtidigt blev Frida och Benny ett par. De båda förälskade paren bestämde sig snart för att skriva musik ihop, eftersom att detta var ett stort gemensamt intresse för talangerna. År 1970, den 1 november, uppträdde de tillsammans på restaurangen Trädgårn och detta var genombrottet till det som senare skulle bilda popgruppen ABBA (trots att paren vid denna tidpunkt uppträdde under namnet Festfolket). Gruppen deltog i Melodifestivalen år 1973, med låten “Ring ring”, där framträdandet slutade på en stark tredjeplats, vilket dock inte hindrade en försäljningsframgång. När gruppen år 1974 framförde hitlåten “Waterloo” i Eurovision Song Contest kammade de äntligen hem förstavinsten.

Åren efter debuten

Efter att gruppen deltagit i Melodifestivalen för att strax därpå vinna Eurovision Song Contest steg framgången till skyarna och popgruppens vinnarlåt “Waterloo” låg som listetta på både svenska och internationella listor. Efter att “Waterloo” blivit mångas favorit skulle det dröja ett och ett halvt år till nästa succé, då med låten “SOS”. År 1976, drygt tre år efter att popgruppen gjort sin debut, var ABBA starkare än någonsin och ansågs vara en av världens bästa samt mest omtyckta musikgrupp, tack vare hitlåtar som “Money, Money, Money” och “Fernando”. Trots att gruppen levde ut sina musikaliska drömmar fick privatlivet ta skada. Ulvaeus och Fältskog ansökte om skilsmässa år 1979 då det inte längre gick att hålla isär privatliv och kändisskap. Utöver detta uppstod också en hel del slitningar i musikgruppen under denna tidsperiod, något som i sin tur påverkade den gemensamma karriären.

Splittringen, vad hände sen?

1979 gjorde ABBA en turné i stora delar av Europa, samt USA och Kanada. 1980 fortsatte man till Japan. Detta skulle bli gruppens sista turné innan man gick skilda vägar 1983. Albumet “The Visitors” släpptes år 1981 och innehöll ett antal mörka texter med dystra tonlägen, något som man givetvis kan anta påverkades av den splittring som gruppen gick igenom. Artisterna såg inte längre den glädje och lycka i musiken som de tidigare gjort, utan sorg och misär. Efter att musikgruppen splittrats skedde en del soloframträdanden från olika håll, och under 90-talet blev efterfrågan på ABBA mycket hög, något som resulterade i att många covers av andra band och artister släpptes. Popgruppen gjorde en temporär återförening 1986 för ett program i SVT, men tackade nej till en turné år 2000.

Under avbrottet från ABBA deltog Ulvaeus och Andersson i produktionen av Mamma Mia-musikalen som ju även senare skulle göra succé på bioduken med bland annat Meryl Streep och Pierce Brosnan i huvudrollerna. Musiken har även dykt upp i andra filmer så som The Martian från 2015. Idag har intresset för ABBA återigen väckts till liv, särskilt efter ett pressutskick den 5 april 2018 då man fick reda på att ABBA spelat in två nya låtar i en studio, samt planerat gemensam comeback. I samband med detta förbereder musikgruppen för en storslagen turné som förväntas äga rum 2019, alternativt 2020. Denna turné kommer att vara holografisk, vilket innebär att gruppen inte planerat att uppträda i realtid. Istället kommer framträdandet att utformas digitalt, så som gruppen såg ut på 70- och 80-talet. Detta får ni bara inte missa!