Eldkvarn är en del av svensk musikhistoria, från tidigt 1970-tal till dagens datum. Bandet har levererat svensk musik av högsta kvalitet under en mycket lång tid. Sedan bandet grundades har de släppt mer än 30 album och turnerat otaliga gånger. Eldkvarn hette från början “Piska mig hårt”, men bytte namn efter några år då namnet ansågs för kontroversiellt. Per “Plura” Jonsson är bandets frontfigur, sångare och låtskrivare. Plura, hans bror Carl “Carla” och kompisen Tony Thorén har varit Eldkvarns ständiga bandmedlemmar genom åren. Andra medlemmar har kommit och gått. Eldkvarns storhetstid var under 80-talet då punken gjorde sitt intåg i Sverige. Bandet består idag av fem medlemmar, men sedan 2015 har bandet en paus och turnerar inte tillsammans.

Bandmedlemmar

Bröderna Jonsson och Tony Thorén är Eldkvarns ständiga bandmedlemmar. När bandet grundades bestod det endast av dessa tre. Under åren har nya bandmedlemmar tillkommit och slutat. För tillfället består Eldkvarn av de tre originalmedlemmarna samt Werner Modiggård och Claes von Heijne. Plura är gruppens låtskrivare och sångare. Han spelare även gitarr. Carla skriver vissa av låtarna samt sjunger (körsång) och spelar sologitarr. Tony spelar elgitarr och sjunger (körsång). Werner spelar trummor och Claes spelar klaviaturinstrument. Utöver dessa personer har Eldkvarn tio andra medlemmar under årens lopp. Ytterligare tre personer har på något sätt medverkat i Eldkvarn utan att vara fasta medlemmar i bandet. Sedan november 2015 har Eldkvarn inte turnerat. Istället har Plura turnerat med ett annat band och de övriga medlemmarna turnerar under bandnamnet “Stadshuset”. Eldkvarn står fast vid att de inte har splittrats utan att detta endast är en paus.

Eldkvarn bildas

Eldkvarns musikkarriär började när kompistrion Plura, Carla och Tony började spela tillsammans i Norrköping. Året var 1971 och bandet hette då “Piska mig hårt”. Snart blev Norrköping för litet för bandet som letade efter en större publik. De flyttade till Stockholm där de fick kontakt med skivbolaget MNW. Snart spelade de in sin första skiva “Elisabet” tillsammans med skivbolaget. Trots att man redan nu kan ana bandets talang så kom inte det stora genombrottet förrän senare. Anledningen var bland annat det kontroversiella bandnamnet som satte käppar i hjulet. Vid spelningar gick bandet istället under namnet “Blixt & dunder” för att undvika problem med arrangörer. Dessutom var det många som tyckte att deras sound och texter var märkliga. Sverige var inte redo än, men snart skulle det stora genombrottet komma. År1976 beslutade sig bandet för att byta namn till Eldkvarn.

Ett stycke svensk musikhistoria

Efter namnbytet tog de även in nya bandmedlemmar. Under denna tid började punken slå igenom ordentligt runt om i Sverige och publiken blev mer mottaglig för en ny sorts musik. I början spelade Eldkvarn något som mest liknande progg, men med nya bandmedlemmar ändrade de sin musikaliska stil en aning. Eldkvarn red på punkvågen och levererade kaxig punkrockmusik. Albumet “Pojkar, pojkar, pojkar” släpptes år 1979 och deras genombrott var ett faktum. Under 80-talet turnerade Eldkvarn runt i landet och hade stora succéer med deras följande album. Bland annat turnerade de med ett annat ikoniskt svenskt punkband; Ebba Grön. Claes von Heijne blir gruppens nya medlem och den musikaliska inriktningen ändras än en gång. Låttexterna blir mer personliga och de två följande albumen, “Kungarna från Broadway” och “Himmelska dagar”, blev deras två främsta och mest framgångsrika.

Under dessa framgångsrika år spelade Eldkvarn bland annat på Hultsfredsfestivalen och på Cirkus Broadway i Stockholm och Göteborg tillsammans med Sveriges artistelit. Detta var i slutet av 80-talet och många anser att detta är piken i Eldkvarns musikskapande. Bandet skulle dock komma att fortsätta skapa musik i flera decennier. Musikstilen har förändrats och utvecklats, vilket är förståeligt för ett band som turnerat och släppt skivor med regelbundna mellanrum i nästan 50 år. De senaste åren har Plura synts allt mer på egen hand. Han har bland annat turnerat själv och figurerat i flera tv-program, bland annat “Så mycket bättre”. Eldkvarn släppte regelbundet skivor och vissa, bland annat “Svart blogg” år 2007 mottogs väl. Bandet lyckats aldrig nå samma kommersiella framgångar som på 80-talet, men det är för alltid kultförklarat. Eldkvarn är en del av svensk musikhistoria.