Välkommen till denna sida om de bästa banden som finns eller har funnits i Sverige. Sverige har genom åren haft många band som verkligen har stått ut och som tagit en plats i mångas hjärtan. Många av dem har dessutom nått stora framgångar utanför landets gränser. Flera låtar från bland annat Europé och Abba har hamnat på topplistor över hela världen och nynnas på av folk världen över. På vår sajt kommer du kunna läsa närmare om deras historia och bakgrunden till deras musik. Trots sina spridda stilar har de lyckats forma en bredd grupp människor med deras låtar och texter, i Sverige och utomlands. Även om vissa av banden på vår lista inte längre är aktiva så kommer deras musik alltid att leva kvar. Det är också det som vi tycker kännetecknar ett band som är något utöver det vanliga.

Band som hjälper oss skapa minnen för livet

Många brukar ställa sig frågan om det går att tävla i musik då det är en så personlig smakfråga. På samma sätt har vi fått fråga oss själva hur vi ska gå tillväga och välja ut tio stycken av Sveriges alla fantastiska band. Vi skulle så klart kunna göra det enkelt för oss och välja de tio som haft störst framgångar sett till mest låtar på topplistan, de som sålt mest skivor eller liknande. Vi valde dock att ta en annan approach och har valt band inom olika genres. Det som de alla har gemensamt är att de har berört oss med sin musik på ett eller annat sätt. Den bästa musiken är ändå den som framkallar minnen när vi lyssnar på den. Förhoppningsvis kommer du ihåg exakt var du befann dig den första gången som du hörde en låt av detta band eller så spelades en av deras låtar vid ett speciellt tillfälle i ditt liv. Vem vet? Kanske upptäcker du också en del nya band i vår lista? Vi hoppas i alla fall att du får mycket inspiration när du läser mer om de artister som vi valt ut.

Allt från Abba till The Hives och Swedish House Mafia

Sverige har en väldigt lång och rik musikhistoria. Flera band inom många olika genres har lyckats sätta sitt avtryck på världen. Vi har både lite äldre band som Abba och Europe blandat med nya sensationer som Swedish House Mafia. Alla har fans över hela världen och vi kan också säga att de har satt Sverige på kartan, på sina helt olika sätt. Swedish House Mafia består av tre stycken DJ:s medan ABBA består av fyra stycken ikoniska popsångare. Gemensamt för de båda är att de får folk att tänka på Sverige när deras namn nämns. Visste du förresten att alla medlemmar i ABBA hade egna solokarriärer innan de gick ihop och bildade den ikoniska gruppen? Även alla tre medlemmar i Swedish House Mafia har mycket framgångsrika solokarriärer som DJ:s på egen hand. I våra artiklar kommer du kunna läsa mer om detta och mycket annat som de band vi har valt ut har åstadkommit. Du kommer även kunna läsa mer om deras största hits och framgångar. 

Band med miljontals sålda skivor

Svenska band har imponerat stort både när det kommer till skivförsäljning och att påverka människor med sin musik. De som har sålt allra mest skivor är ABBA som har sålt mer än 350 miljoner album och singlar. Hårdrocksbandet Europe kommer långt efter då de sålt lite mer än 20 miljoner skivor och singlar. Swedish House Mafia, som är en av 2000-talets största sensationer, har endast sålt runt tio miljoner titlar. Vi får dock tänka på att det har skett en otroligt stor förändring inom musikbranschen och att skivförsäljning i stort sett dött ut. Nu är det i princip endast digital nedladdning och streamingtjänster som Spotify och liknande som gäller.

Det som vi älskar med musik är att det är så otroligt personligt och det handlar om så mycket mer än bara försäljningssiffror. Om vi skulle fråga hundra olika människor om Sveriges tio bästa band skulle vi säkerligen få 100 olika svar med vissa gemensamma nämnare. Vårt syfte med denna hemsida är att hedra vår svenska musikhistoria och några av våra mest framgångsrika band. Vi har som sagt valt några från olika genres och olika decennier. Vi hoppas att du hittar några av dina favoriter i vår lista och önskar dig trevlig läsning!