Allt startade i Nässjö – och även 30 år senare finns all anledning för dig att dyka in i rockhavet och låta Backyard Babies musik strömma in genom trumhinnorna. Oavsett om du förförs av Dregens sångröst och elgitarr, Johan Blomquists bas, Peder Carlssons trummor eller av Nicke Borgs sång och gitarr, kan man med lätthet konstatera att detta band är ett av svensk musikhistorias bästa. Musiken inleddes med glamrock, gick över mot hårdrock och blev till slut lite argare och snabbare. Än idag kan det klassas som ett riktigt bra Rock ‘n Roll-band. Här är det blod, svett och tårar, grymma gitarriff och tunga texter om orättvisor och ilska. Energin flödar och du är välkommen att hänga på tåget.

Singlar, skivor och internationella turnéer

Att Sveriges rockscen håller högsta klass är ingen nyhet och det har varit så i många år. Backyard Babies är ett av dragloken tillsammans med The Hellacopters, Sator, Thåström, The Hives, Imperiet och många fler. Arbetsviljan, turnerandet och naturligtvis den kreativa och kvalitativa musiken är de främsta anledningarna till Backyard Babies framgång. Efter ett par år i replokaler och på småländska lokala scener, samt en självproducerad EP 1991, var det äntligen dags att släppa den första fullängdaren. Diesel and Power kom 1994. Nu var det lekfull, klassisk glamrock som gällde. Härifrån har tonen blivit argare och snabbare, men hela tiden med ett positivt driv i musiken. Nästa album kom 1998, Total 13, som idag räknas som ett klassiskt BB-album. För detta belönades man med en svensk Grammy och fick möjlighet att göra en turné från Japan till USA. Karriären hade nu startat på riktigt.

Bandmedlemmarna, musikerna och vännerna

Backyard Babies är ett av de få svenska rockband som mer eller mindre har hållit fast vid samma uppsättning bandmedlemmar från starten, genom karriärens upp- och nedgångar, via en paus och tillbaka in i hetluften. Alla grabbarna, Andreas Svensson (numer kallad Dregen), Johan Blomqvist, Peder Carlsson och Nicke Borg kommer alla från Nässjö. Ytterligare en musiker tog plats de första åren, sångaren Tobias Fischer, men alla insåg snart att han inte var rätt person för uppdraget och de gick skilda vägar. Detta gäng har hängt ihop i mer eller mindre 30 år. Idag har de flesta familj och barn och kombinerar musikkarriärerna med vanligt svensson-liv. Dregen är den musiker som jobbar mest utåt sett och spelar även tillsammans med sitt ursprungliga band, The Hellacopters. Nicke Borg är den andre medlemmen som synts i så vida musikaliska sammanhang som Melodifestivalen, både själv och som låtskrivare till Linda Bengtzing.

USA, uppehåll och återkomst

För att gå tillbaka till historien tuffade rocklivet på för grabbarna i Backyard Babies. De levde rockstjärnelivet, turnerade, spelade och producerade mängder av bra musik. När de släppte albumet Making Enemies is Good (2001) tog den stora internationella karriären fart. De agerade förband till AC/DC och flera tunga dörrar öppnades för de rockande hjältarna från Nässjö. 2003 släpptes singeln “Lightin’ a fire” från albumet Minus Celsius, och radiokanalerna runt om i Europa och USA fångade upp singeln. Flera utmärkelser följde. Nu var det inget snack, världen hade fått upp ögon och öron för hårt rockande Backyard Babies. Åren som följde bestod av turnéliv hela världen runt, musik, musik och mer musik. Efter 20 år samlade grabbarna ihop sig och steg in i studion igen för att skapa det självbetitlade albumet Backyard Babies, vilket efterföljdes av en turné för att fira de senaste 20 åren tillsammans.

Pausen som efterföljde detta var välbehövlig. Turnerandet hade satt sina spår och det var dags att landa, se tillbaka och fundera. Men klockan tickade och som för många av Sveriges andra klassiska rockband tar musiken snart över igen. Suget att spela live och möta de trogna fansen blir för stort att stå emot. Kreativiteten tog fart och medlemmarna samlades återigen för att se vad som gick att plocka fram ur det gamla och förena med deras nya liv och erfarenheter. Publiken älskade resultatet. 2015 släpptes Four by Four där bandet både kikade tillbaka på sina rötter samt hittade ny energi, och känslan av att musik är kul igen. Just nu är deras senaste skiva, Silver and Gold, rykande het på spellistorna och hyllas världen över. Tack Backyard Babies – för ett stycke riktigt klassisk, svensk rockhistoria!